Energie

Milieubewust en duurzaam omgaan met energie

Duurzame energie is energie waarover de mensheid voor onbeperkte tijd kan beschikken en waarbij, door het gebruik ervan, het leefmilieu en de mogelijkheden voor toekomstige generaties niet worden benadeeld.

Energie BronenIn Nederland wekken we zo’n 3% c.a van duurzaam energie op met natuurlijk bronnen, zoals zon en wind. Voor het grootste deel van onze energie zijn we nog afhankelijk van fossiele brandstoffen als gas (47%) en olie (38%).

Voor allerlei zaken in ons dagelijks leven maken we gebruik van energie. Om te koken, voor verwarming, voor het gebruik en de productie van apparaten als tv en computer enzovoorts. Ongemerkt zijn we in de loop der jaren best afhankelijk geworden van al deze voorzieningen om ons heen.

Staat u er wel eens bij stil dat we voor deze energie grotendeels afhankelijk zijn van andere, olieproducerende landen? En dat veel van deze energie gewonnen wordt uit miljoenen jaren oude fossiele bronnen. De verbranding hiervan zorgt voor een enorme impact op het milieu. Daarnaast raken de bronnen steeds verder uitgeput. Dit merken we ook in de stijging van de energieprijzen van de afgelopen jaren. De verwachting is dat deze prijzen alleen maar blijven stijgen.

20140221_085705

Groen4Life geeft informatie over hoe je zelf duurzame energie kunt opwekken. Bijvoorbeeld met zonnepanelen, zonneboilers, windmolens en bodemenergie.

Groen4Life organiseert verder workshops en informatiebijeenkomsten over deze onderwerpen en nodigt ondernemers met goede, betrouwbare producten uit voor demonstraties.

Groen4Life werkt nauw samen met de afdeling Milieu en Bouwen en Wonen van de Gemeente Helmond.

Energiehuisje

EnergiehuisIn 2007 heeft de provinciale overheidsinstelling SRE in samenwerking met een architectenbureau een duurzaam Energiehuis gebouwd in de vorm van een mobiele aanhangwagen. Het Energiehuis werd ontworpen om duurzaamheid bij mensen en bedrijven onder de aandacht te brengen. Tot en met 2010 heeft de gemeente Eindhoven het Energiehuis geëxploiteerd. Vanwege de financiele crisis werd het Energiehuisje daarna niet meer ingezet. Groen4Life heeft het initiatief genomen om het Energiehuis weer in te zetten.

Het Energiehuisje is al te zien geweest bij:
*ZummerePower tijdens de Agrarische Dagen in Someren (20 + 21 september 2014)
*Stichting Duurzaam Holten tijdens het ‘Streek en Duurzaamheid Evenement’ (27 september 2014)
*NME-centrum en kinderboerderij het Spookbos tijdens Nacht van de Nacht in Eemnes (25 oktober 2014)
*Groenlinks Oss tijdens promodag gemeenteraadsverkiezingen op Walplein in Oss (15 november 2014)
*Dr.-Knippenbergcollege in Helmond tijdens de Week van het Technasium (januari 2015)
*Museum Klok & Peel in Asten tijdens de Nationale Museumweek (april 2015)
*SMO Zorgtuinderij de Bundertjes tijdens de 3R Markt in Helmond (3 mei 2015)

In 2016 werd er in samenwerking met de gemeente Helmond gekeken naar een nieuwe vorm voor het Energiehuisje.
Het wordt vernieuwd en er komt een energiehuis op het Havenplein in Helmond waar geïnteresseerden informatie kunnen krijgen over duurzame energie toepassingen. Dit initiatief is voortgekomen als 1 van de activiteiten na het duurzaamheidscongres AlleLichtenOpGroen. In het kader van de projecten Zwerfafval/Energie vinden educatie vernieuwingen plaats. Groen4life heeft een reeks lesmodules gemaakt die op dit moment worden behandeld in het basisonderwijs in Helmond. Daarmee komt een einde aan de verhuur van het energiehuis door Groen4Life. Wel beschikken wij over de koffer Natuurlijke Energie, die uiteraard in verhuur blijft en staat onze maquette duurzame woning ter beschikking tijdens info momenten.

Lambertushof 12
5701 NB Helmond

0492 - 77 72 53

info@groen4life.nl

KvK 51217961

facebook twitter linkedin email

Openingstijden:

Maandag t/m vrijdag 09:00 - 13:00 (Woensdag en middagen op afspraak)