Aquaponics

Een Aquaponics-installatie combineert de kweek van vis met de teelt van groenten, fruit en kruiden. Deze installatie past in ieder gebouw en biedt een prachtig alternatief voor gewone landbouw. Aquaponics is een combinatie van aquacultuur en hydrocultuur in een gesloten recirculatiesysteem. Het is als het ware het nabootsen van de natuur in al zijn aspecten. Bij de productie komt geen CO2 vrij.
De naam Aquaponics werd uitgevonden door Ron Parkhurst van Hanalei Nursery. In tegenstelling tot hydrocultuur of Aeroponics, is Aquaponics nog een vrij nieuwe cultuurtechniek. Aangezien de technologie wordt ontwikkeld en het proces wordt geraffineerd, kan het naar de toekomst een potentieel proces worden om op grote schaal vissen, groenten, kruiden, en bloemen te produceren.

Groen4Life wil een uniek design aquaponics systeem gaan testen en biedt daarmee mogelijkheden voor een nieuwe bestemming van leegstaande gebouwen. In samenwerking met het  Mierlose bedrijf Getrex B.V, die verantwoordelijk zijn voor de bouw van deze design installaties, participeert Groen4Life als partner voor dit Aquaponics systeem

Jo Meerdink (in memoriam) van Aquaponics Nederland is de ontwerper van de allereerste prototypes geweest in 2012.

In samenwerking met Aquaponics Europe heeft Groen4Life lezingen gegeven afgelopen jaren voor geïnteresseerden over het kweken van vis en groenten met aquaponics. De Van Rijssingen Groep verzorgde lezingen over hun duurzaam gekweekte vis. Ook het onderwijs is betrokken geweest bij de ontwikkelingen rondom aquaponics. Door met studenten en docenten van de Groene Campus  de mogelijkheden van aquaponics teonderzoeken en vooral het ontwerpen van een aquaponics design.Kortom, vele kruisbestuivingen en leermomenten voor diverse groepen uit diverse branches.

Groen4Life is op dit moment bezig met de voorbereidingen voor een onderzoek Stadslandbouw en duurzame toepassingen. Aquaponics zou een duurzame oplossing kunnen worden in de toekomst door dit toe te willen passen voor particulier gebruik. Getrex BV uit Mierlo en Groen4Life  uit Helmond hebben de handen in een geslagen. Het voorgenomen onderzoek in het najaar van 2016 en hele jaar 2017 zal een goed en vooral duurzaam voorbeeld worden voor innovatie, samenwerken en het nieuwe zaken doen. Food, Innovatie en Design  krijgen hierin een belangrijke rol.

Voor designers ligt hier een uitdaging om de prototypes verder door te ontwikkelen.
Interessante links op het gebied van Aquaponics in Europa zijn hier te vinden.

 

Claressevis, een kweekvis, geroemd om zijn smaak

Claressevis, een kweekvis, geroemd om zijn smaak

 

Lambertushof 12
5701 NB Helmond

0492 - 77 72 53

info@groen4life.nl

KvK 51217961

facebook twitter linkedin email

Openingstijden:

Maandag t/m vrijdag 09:00 - 13:00 (Woensdag en middagen op afspraak)