Gedrag

Groen4Life koppelt duurzaamheid aan gedrag

Wanneer een mens duurzamer wil leven, heeft dit consequenties voor het gedrag van die persoon. Het gedrag zal moeten veranderen en veranderingen of gewoontes zijn soms lastig te doorbreken. Groen4Life koppelt veranderingsgedrag aan duurzaamheid. De manier waarop je in het leven staat kun je meer duurzaam invullen door jezelf en anderen vragen te gaan stellen. “Waarom doe ik dit eigenlijk zo? “Kan dit op een andere wijze? Duurzaam gedrag heeft met evenwicht en balans te maken. Het is geven en nemen, van Ego naar Eco. Naar meer verantwoordelijkheid nemen en dragen voor hetgeen je zegt en doet. Vgls de wetten in de psychologie is het algemeen bekend dat mensen bij veranderingen zich op 3 manieren manifesteren: Ze gaan klagen(geen verantwoordelijkheid willen dragen), ze gaan tegenwerken(weerstand en angst)of ze gaan mee (inzicht)

Als coach en adviseur in veranderings processen en authentiek leiderschap kent eigenaar van Groen4Life, Petra Hovestadt, dit als geen ander en past dit dagelijks toe in de praktijk. Door haar werkervaring van de afgelopen 25 jaar heeft zij bedrijven en instellingen intensief begeleid hierin. ” De verandering naar een duurzame samenleving zal snel moeten gebeuren en vooral begeleid moeten worden door experts in veranderingsprocessen en leiderschap. ” no time to waste” en “changement by necessity” ; Een mens veranderd pas wanneer het echt moet” is haar motto.

” In Nederland is het gebruikelijk in onze (opvoedings)cultuur ” dat wij ons focussen op belonen van positief gedrag. Vanuit de overheid en ook op gemeentelijk niveau zijn wij niet gewend aan sanctioneren. Helaas om de transitie mogelijk te kunnen maken naar duurzaam ondernemen en leven, zullen wij deze sanctionerende rol meer op ons moeten nemen. Het is net als kinderen opvoeden, wie niet luisteren wil zal het soms moeten voelen. Dus wanneer organisaties, instellingen of bedrijven zich niet aan de duurzame afspraken houden, zullen er maatregelen genomen moeten worden, maar door wie en hoe? Daar ligt dan direct de crux. Deze manier van denken is minder gebruikelijk geweest in het verleden simpel weg omdat er geen aanspreek cultuur ligt in onze samenleving en in het bijzonder bij overheid. Verder zijn Nederlanders niet meer gewend om zelfstandig te mogen en kunnen denken. Nederland is het meest georganiseerde land ter wereld zelfs! Ons systeem maakt ons afhankelijk van andermans beslissingen, van subsidies, van voorzieningen en hierdoor minder creatief en out of the box. Van hard werken en zelf verantwoordelijk zijn voor je eigen gedrag( vorige generaties) is onze samenleving inmiddels een zwak afschuifsysteem geworden waarin vooral de ander het heeft gedaan of het zit niet in ons ” takenpakket”. Gelukkig ontstaan dankzij de recessie andere krachtige processen, waardoor de kansen benut kunnen worden om de regie in eigen handen te krijgen als burgers, aldus Hovestadt.

Rol van de overheid:
Gedrag van de burger kan tevens beinvloed worden door die overheid, door de kracht van het aanspreken door de gemeente naar die burgers, naar die bedrijven en die organisaties toe. Afspraak is afspraak, woord is woord. Wat heeft afspreken over duurzame maatregelen tussen de lokale overheid en het bedrijfsleven voor zin wanneer de andere partij nog niet de meerwaarde kan ontdekken over deze maatregelen? Daar zit dus de uitdaging om hier een consolideren in te ontwikkelen. De taak is om inzichten te vergroten bij bedrijven en organisaties, dat duurzaamheid een meerwaarde heeft vanuit financiele winst en lange termijn denken. Burgers zullen het inzicht over het algemeen ontwikkelen wanneer duurzaam gedrag verplicht gaat worden. Of wanneer zij de meerwaarde zien, meestal omdat het hen geld bespaard of een belasting voordeel geeft.

Voor een kleinere, maar gelukkig groeiende andere groep mensen , gaat duurzaam gedrag verder dan status, bedrijfs imago verbetering of geld. Deze groep begrijpt als geen ander dat we niet kunnen emigreren naar een andere planeet, rijk of arm, jong of oud, we zullen alleen nog maar deze duurzame stappen moeten maken, er is geen andere optie meer.

Ter illustratie: De gemiddelde burger in Europa heeft de bronnen van 3 planeten nodig, om verder te kunnen gaan met de huidige leefstijl.

Lambertushof 12
5701 NB Helmond

0492 - 77 72 53

info@groen4life.nl

KvK 51217961

facebook twitter linkedin email

Openingstijden:

Maandag gesloten.
Dinsdag t/m vrijdag 9.00-13.00u, m.u.v. donderdag 9.00-16.30u.
Tijdens de schoolvakanties zijn wij gesloten.