Projecten en activiteiten

Groen4Life organiseert diverse projecten in samenwerking met Helmondse basisscholen, Helicon, Fontys, HAS, gemeente Helmond, de Automotive High Tech campus en anderen. Op deze pagina vindt de actuele projecten en activiteiten. Voor de meest actuele info en uitgebreidere (foto)verslagen verwijzen wij u graag naar onze Facebookpagina.

De projecten op deze pagina zijn vanaf het jaar 2016. Projecten van een vroegere datum staan in het kort besproken onderaan deze pagina.


Projecten 2018

KLIEN IT (loopt van oktober 2017 t/m juni 2018)

Waarom ligt er zoveel afval op straat? Wat houdt recycling eigenlijk in? Waarom is het zo belangrijk om onze afvalberg te verkleinen? Maar ook: hoe kun je zelf makkelijk duurzame keuzes maken? Hoe moet de stad van de 20171031_141615toekomst eruit zien? Na de herfstvakantie is een twaalftal Helmondse basisscholen gestart met het zoeken naar antwoorden op deze en vele andere vragen. Maar ook steken de klassen de handen uit de mouwen: zij houden het hele schooljaar een gebied rondom hun eigen school schoon. KLIEN IT 2017-2018 is begonnen!

 KLIEN IT is een uniek project binnen de gemeente Helmond, waarbij basisscholen zich het hele schooljaar inzetten voor een zwerfafval-vrije omgeving en duurzaamheidseducatie. Met een speciaal op maat gemaakt lesprogramma voor elke school én een mystery guest van de gemeente Helmond die de schoolomgeving regelmatig komt controleren. Merkt u dat het schoner is in uw wijk? Bedank daar de KLIEN IT leerlingen maar voor!
De leerlingen doen dit alles niet zomaar; aan het einde van de rit zijn er mooie prijzen te verdelen. Bovenal leren ze natuurlijk veel over afval en duurzaamheid, maar oefenen ze ook met vaardigheden als samenwerken, presenteren, een nieuwsbericht schrijven en nog veel meer.Opruimen november FB


Prijzen uitgereikt!

Op vrijdag 8 juni reikte afdelingsmanager van IBOR, Werner Sanderse, op twee Helmondse basisscholen prijzen uit voor het project KLIEN IT; een project van de gemeente Helmond in samenwerking met Groen4Life. Het project daagt de deelnemende scholen het hele schooljaar uit om voor een zwerfvuilvrije schoolomgeving te zorgen. Daarnaast volgen alle scholen op maat geschreven lespakketten over duurzaamheid.

Gratis naar de zomerkermis
Een mystery guest van de gemeente heeft bij alle twaalf scholen regelmatig gecontroleerd op zwerfafval. Ook bezocht een medewerker van Groen4Life meermaals alle groepen om met de kinderen in gesprek te gaan over duurzame thema’s. De scholen deelden, ieder op hun eigen manier, hun prestaties. Dit leverde een eindstand op van drie winnaars met Basisschool Silvester-Bernadette op de eerste plaats. Basisschool De Vlier en Daltonschool Talentrijk behaalden respectievelijk de tweede en derde plaats. Deze scholen ontvingen de kermisprijs; een tienrittenkaart voor alle deelnemende leerlingen voor de zomerkermis. ‘Wij hadden nooit verwacht dat we de eerste plaats zouden halen, we zijn blij verrast’ aldus enkele leerlingen van Basisschool Silvester-Bernadette.

IKC de Bundertjes wint Kunstprijs
Een aantal scholen volgden een creatieve workshop: ‘ontwerp je eigen prullenbak’. Na juryberaad is de keuze gevallen op het ontwerp van IKC de Bundertjes. Hun ontwerp was niet alleen het mooiste, de school blonk ook uit in goede samenwerking tussen alle kinderen.  Dit wordt beloond met een prullenbak met het ontwerp van IKC de Bundertjes voor op het eigen schoolplein en in het centrum van Helmond. Binnenkort wordt een exemplaar van deze prullenbak geplaatst op de kruising van de Ameidestraat en Zuid-Koninginnewal.
BX7T0586 BX7T0525

KLIEN IT 2018-2019
De derde editie van KLIEN IT gaat medio oktober van start. De intakegesprekken zijn in volle gang.

 

Eerste (opruim)acties begonnen!

Alle scholen krijgen in de periode tot de kerstvakantie hun eerste bezoek van educatiemedewerkers Jeannette en Ellen. Dit eerste bezoek is tevens de aftrap van KLIEN IT.
Bijna alle scholen zijn ondertussen aan de beurt geweest. Enkele highlights tijdens KLIEN IT tot nu toe:
– Een speciale vermelding voor Sint Trudo: De leerlingen stonden, net als vorig jaar, al zelfs 20171117_140610voor de aftrap in de startblokken! Reeds ver voor de herfstvakantie kregen wij al het bericht dat zij de schoolomgeving aan het schoonmaken zijn! Ook vroegen zij aan ons extra lesmateriaal over het thema Water.
– Silvester Bernadette: Speciale KLIEN IT Nieuwsbrief voor alle ouders uitgegeven: de leerlingen treden op als ware journalisten:  https://www.silvester-bernadette.nl/images/bijlage_Klien_It_nieuwsbrief_26-10-17.pdf. Ook werken ze al aan de leskaart Tiny Houses.
– De Stroom: Hier wordt al ijverig gewerkt, zij hebben de grootste vondst op hun naam staan: een heel matras!
– Montessori: De slimste opmerking tot nu toe kwam van een Montessori leerling: “Mensen zeggen vaak dat IMG_1768duurzaamheid veel kost, maar wanneer we een vervuild milieu hebben, krijgen we toch ook heel erg hoge gezondheidskosten? Dus is het de investering helemaal waard.” En zo is het maar net! Daarnaast heeft Montessorischool Helmond ons extra lesmateriaal gevraagd over de relatie duurzaamheid en oorlog. Erg interessante invalshoek!
– OBS ’t Hout: de leerlingen kregen tijdens de aftrap een presentatie over plastic van twee stagiaires van Groen4Life. Met als opvallend feit: vooral bij grote hitte raken kleine plastic deeltjes los, waarop een leerling zei: “Dus dan kun je beter een puntzak vragen bij je friet!”
– Daltonschool Talentrijk: Het enthousiasme van de leerlingen werkt zo aanstekelijk, dat andere klassen jaloers zijn op de mooie stickers die groep 8 kreeg om afval te scheiden. Wat ook vermelding behoeft, is dat Talentrijk ons heel goed op de hoogte houdt middels foto’s en collages.
– KC Mozaïek: De echte doeners van het stel zijn de leerlingen van KC Mozaïek. Zijn staan te trappelen om zoveel mogelijk te mogen opruimen!
– De Bundertjes: Op De Bundertjes hebben de leerlingen al energieles gehad, zij wisten al best veel, nog voordat wij kwamen! Ook hebben ze teams opgesteld, die ieder een ander duurzaam thema gaan behandelen en presenteren.
– De Vlier: Op De Vlier vinden we ware journalisten: zij hebben zelf contact gezocht met wijkblad De Corridor. Zij leren hoe ze een artikel kunnen schrijven en gaan dat helemaal zelf publiceren!
– De Vendelier: De Vendelier doet met maar liefst 4 klassen mee en daarop zijn we natuurlijk erg trots. De leerlingen hebben er zelf ook zin in: ze weten al erg veel over duurzaamheid! Daarnaast zijn er verschillende Yells gemaakt: “Yell, yell, yell, wij klienen het wel!” en “Yell, yell, yell, wij ruimen het wel!.”
– OBS De Straap en CBS De Rank hebben hun eerste bezoek nog te goed. Over hun activiteiten informeren we u dus de volgende keer!

Op de hoogte blijven van KLIEN IT?
Bovenstaande acties zijn slechts een kleine selectie! Wilt u alles zien wat de scholen doen voor KLIEN IT?
Volg en like KLIEN IT op Facebook: https://www.facebook.com/Klienit/

Projecten 2016 en 2017

KLIEN IT (loopt van oktober 2016 t/m juni 2017)

In oktober 2016 is in Helmond een uniek project gestart om leerlingen van groep 7 en  8 kennis te laten maken met de vele mogelijkheden die er zijn om bij te dragen aan een schonere wereld. Overal in Nederland organiseren gemeenten en basisscholen jaarlijks een prikactie van zwerfafval. Gehuld in een felgekleurd hesje en uitgerust met een professionele prikker, gaan de leerlingen van groep 8 op pad om het afval in de omgeving van de school te verzamelen. Vooral de zogenaamde snoeproute laat zien dat er al etend en drinkend richting school veel afval op straat belandt. Het doel van deze jaarlijkse prikactie is om leerlingen hiervan bewust te maken en natuurlijk hopen we dan dat ze voortaan hun afval niet meer op straat gooien.

In de praktijk blijkt dat leerlingen weinig goede herinneringen hebben aan deze actie en het nauwelijks bijdraagt aan “ groene” bewustwording. Dit kan dus beter! De gemeente Helmond start daarom in samenwerking met Groen4Life en een tiental enthousiaste basisscholen in Helmond de unieke pilot KLIEN IT!logo-klien-it

Met een positieve insteek en te winnen prijzen gaan de leerlingen door het hele schooljaar heen ontdekken wat milieuvervuiling inhoudt en wat je zelf kunt doen om de vervuiling te beperken. Uiteraard is het schoonhouden van de omgeving van de school hiervan een belangrijk onderdeel. De mystery guest van de gemeente zal de scholen regelmatig bezoeken en foto’s maken. Hoe schoner het is, hoe meer punten je krijgt en  hoe dichter je bij een prijs voor de hele klas komt!

Behalve het schoonhouden van de omgeving zijn er ook punten te verdienen met creativiteit en originaliteit. De leerlingen gaan interviewen, kunstwerken uit afval, dan wel een tijdschrift of maquette, maken. Groen4Life heeft de lesmodules ontwikkeld op basis van de wensen van de individuele scholen, zodat deze naadloos passen in hun bestaande lesprogramma’s.

Zo zijn er door het hele schooljaar door mogelijkheden om begrippen en kennis van een schonere wereld op een speelse manier in de lessen te integreren.
Uit de enthousiaste reacties van de docenten op de lesmodules, zien we dat de scholen er veel zin in hebben. Dit geldt natuurlijk ook voor ons en de gemeente Helmond.

Prijsuitreiking KLIEN IT

Op vrijdag 23 juni was het dan eindelijk zover: wethouder Erik de Vries reikte aan twee Helmondse basisscholen de prijzen uit die horen bij het unieke zwerfafvalproject KLIEN IT. Basisschool Sint Trudo won de Kermisprijs en OBS de Straap won de Kunstprijs: een eigen ontworpen prullenbak voor op de eigen school en op de Markt in Helmond. De gemeente Helmond, initiatiefnemer van het project, en duurzaamheidscentrum Groen4Life, uitvoerder, zijn trots op alle leerlingen en leerkrachten die zich het hele jaar hebben ingezet voor KLIEN IT!

Er is nog een tweede en derde Kermisprijs. De tweede Kermisprijs is uitgereikt op vrijdagmiddag 23 juni door Groen4Life en de gemeente Helmond op OBS De Stroom. Op dinsdag 27 juni werd de derde prijswinnaar verrast: Kindcentrum Mozaiek! Op de foto links De Straap en rechts Bs. Sint Trudo.
19399550_1942623386017403_8500396465525285168_n 19396594_1942578086021933_3867730839122804889_nOfficiële aftrap project
Een landelijk uniek project verdient dan ook een spectaculaire aftrap. Deze staat gepland voor begin november. Dan verwachten we de leerlingen, ouders, leerkrachten, vertegenwoordigers van de gemeente en wellicht ook belangstellenden uit Den Haag op het Sita terrein aan de Kanaaldijk. Met een ‘vieze verrassing’ en de nodige hilariteit zullen de leerlingen het officiële convenant tekenen.

Filmpje door Dit is onze Wijkop Youtube: https://youtu.be/EpifkTo716w
15094418_1012972682163646_8903092912186048945_n 15078987_1012972755496972_3653679105143802735_n


Een greep uit de lezingen, activiteiten en workshops 2017 (kort, voor een uitgebreide terugblik verwijs ik u naar onze Facebookpagina)

– Diverse ontmoetingen van Ervaren en Ontmoeten: 19 januari, 9 februari, 16 februari, 3 mei, 15 november, 30 november en 8 december.
– 25 juni: 3R Markt, eerste editie aan het Lambertushof
– 17 augustus: Workshop LEV groep over duurzame mode en textiel
– 20 augustus: 3R Markt in samenwerking met Stichting Lambertushof (Musique en Plein Public)
– 17 december: 3R Markt kersteditie
– Wijkschoonmaakacties 2017: meer dan 20 basisscholen kregen een presentatie over zwerfafval en gingen aansluitend de wijk in om schoon te maken.
– Vlinderproject i.s.m. de Vlinderstichting en BO en BSO uit de regio
– Paddenstoelenproject i.s.m. BO en BSO uit de regio.

 

ASK YOUR BRAND: POP-UP STORE 5- 18 NOVEMBER 2016 – Kerkstraat (centrum Helmond)

Voorbij project: voor een uitgebreide terugblik: https://www.facebook.com/groen4life/

Project
De huidige kledingindustrie roept steeds meer vragen op, namelijk: hoe staat het met duurzaamheid en wat zijn eerlijke kleding en handel. Maar ook over de erbarmelijke arbeidsomstandigheden en extreme vervuiling. Door laatstgenoemde wordt onze aarde negatief belast.
Met het project ASK YOUR BRAND willen de betrokken partijen bewustwording brengen over hoe kleding wordt geproduceerd, welke negatieve gevolgen dit proces heeft voor ons leefklimaat en de belastbaarheid van het ecologisch systeem, over ons watergebruik en milieuvervuiling.

Door een pop-up store midden in het centrum te openen wil Groen4Life samen met haar partners meer transparantie rond de maakprocessen van onze kleding geven. Daarnaast worden duurzamere alternatieven meer inzichtelijk gemaakt. 15085473_1012217025572545_4787291685310814282_n 14915340_1000930123367902_6451760872633637589_n 15073475_1012216955572552_3521532460576334653_n

Samenwerkingspartners
Het project ASK YOUR BRAND is een co-creatie van de Helmondse kunststichting Stichting Beeld, Roc Ter Aa, de Gemeente Helmond/Alle lichten op groen, www.allelichtenopgroen.nl en Groen4Life.
De pop-up store wordt in samenwerking met leerlingen van de opleiding detailhandel van het Roc Ter Aa ingericht. Deze leerlingen bemannen de store ook  2 weken lang: van 5 t/m 18 november. De store is geopend van 12.00-16.00u.

Een aantal grotere modeketens, zoals H&M, The Sting, Espresso en DiDi, werkten mee en maken een verbinding met de pop-up store door het plaatsen van een duurzame hotspot in de eigen winkel met informatie over duurzame mode. Daarnaast stellen de modeketens duurzame kleding beschikbaar voor de expositie. In de tentoonstelling kan het winkelend publiek een kijkje nemen achter de schermen van de productie van kleding. Verwacht visuele opstellingen, verrassingseffecten en mooie, eerlijke mode.

Inspiratieworks14502814_967884820005766_3778204000757213466_nhop
Samen met beeldend kunstenaars Joke Smeulders en Corrie Smolders van Stichting Schip volgen de leerlingen voorafgaand een workshop ter inspiratie. Dit gebeurt  op een duurzame locatie; de Kringloopwinkel aan de Noorddijk in Helmond. Wat is nu mooier dan een ochtend met echte kunstenaars te werken en te leren hoe je een pop-up store kunt inrichten?

 

 

 


Plastic Tasje? Ik ben toch niet gek!

Vanaf 1 januari wordt het gratis meegeven van het plastic tasje in de winkel verboden. Dit komt omdat vele van die tasjes maar voor eenmalig gebruik zijn en al dat plastic afval heel schadelijk is voor ons milieu. Veel mensen zullen dus weer hun eigen tas mee moeten nemen naar de stad bij het winkelen. Hier wil Stichting Beeld i.s.m. op een creatieve manier aan bijdragen!
In dit project komen recycling, creativiteit en verbinding van verschillende doelgroepen in Helmond samen. Meer info op Facebook van Stichting Beeld.

 

Groene Voetstappen 2016
Ook dit jaar gaan er weer een aantal scholen een week lang zo duurzaam mogelijk naar school. Dit met  als doel het bewustzijn rondom CO-2 uitstoot te bevorderen. Kinderen geven het goede voorbeeld. Hierbij is het devies: alles mag, zolang de auto, motor, brommer of scooter maar niet gebruikt worden. Ga lopen, fietsen, steppen, skeeleren of op je waveboard: elke duurzame heen- én terugweg levert twee groene voetstappen op voor jouw school!

De actieweek vindt plaats van 3 t/m 7 oktober.
Na de week telt elke school het totaal aantal voetstappen op. Wij delen dat dan door het aantal leerlingen en krijgen zo een gemiddeld aantal groene voetstappen per leerling. De school met het hoogste gemiddelde wint de Groene Voetstappen Wisselbokaal!
Deze wordt uitgereikt op 9 november op winnende school.
Aan de Groene Voetstappen 2016 doen 5 scholen mee; in totaal ongeveer 1200 leerlingen.

gh-res-006-20161109-wisseltroffee-groene-voetstappen-img_9244 gh-res-007-20161109-wisseltroffee-groene-voetstappen-pvj_7686 gh-res-004-20161109-wisseltroffee-groene-voetstappen-img_9228

 

Projecten 2015
Ook in 2015 organiseerde Groen4Life weer vele activiteiten.
Een kleine greep uit het diverse aanbod:
– Lezing over een duurzame uitvaart
– Excursies Zorgtuinderij SMO
– Project Zwerfafval voor het basisonderwijs
– Mobilityweek (Helmond, goed op weg)
– Projecten vlinders en paddenstoelen
– Uitlenen leskoffers
– 3R Markten op 5 april, 3 mei en 5 juli
Voor het gehele overzicht zie onderstaand overzicht:
Overzicht duurzame activiteiten G4L 2015


Projecten 2014 en 2013 per maand beschreven
December 2014

Eerste 3R Markt: Reduce, Re-use, Recycle (locatie SMO Zorgtuinderij de Bundertjes) Thema: Kerst
MozaïekBrabant: expositie op rondreis (Groen4Life is locatie voor lessenaar Wandtapijt en Wall of Dreams)
Debatavond MozaïekBrabant: Metropool of Meer Peel?
Project Samen eten = Samen delen in kader MozaïekBrabant in samenwerking met Ando’s Slow Food Corner

November 2014
Groen4Life neemt Eco Natural producten af van De Ster Products – Sanitairhygiëne
Presentaties onderzoek Elektrische Auto’s bij Automotive Campus door leerlingen Technasium Dr.-Knippenbergcollege in opdracht van Groen4Life (dagvoorzitter Viviënne van de Assem)

Oktober 2014
Expositie Eggcubism van kunstenaar Enno de Kroon
Groen4Life neemt deel aan Low Car Diet 2014
Start Ando’s Slow Food Corner (horeca-afdeling bij Groen4Life)

September 2014
Helmond, goed op weg! Europese Mobiliteitsweek 15 t/m 21 september 2014 (organisatie activiteiten)
Start Gezondheidslezingen Leo van der Zijde bij Groen4Life (organisatie door Terralife)
Start verhuur Energiehuisje

Augustus 2014
Groen4Life bestaat een jaar
Woningcorporatie Woonpartners wordt samenwerkingspartner Groen4Life

Juli 2014
Groen4Life biedt ruimte voor workshops Stichting Beeld tijdens Culturele week 2014 in Helmond (16 + 18 juli)

Juni 2014
Natuurmarkt Helmond (deelname met twee stands en theateract ‘Hangpost Duurzaamheid’)
Groen4Life gastlocatie bij opening Spoorzone Helmond

Mei 2014
Expositie project ‘Helmond Werkt’
Groen4Life genomineerd voor Peeltrofee
Voorbereiding samenwerking Impact september 2014
Voorbereiding Natuurmarkt Helmond in samenwerking met Imkervereniging Helmond e.o.

April 2014
Afgiftepunt Asperges uit Bakel
Voorbereiding project ‘Hangpost Duurzaamheid‘ in samenwerking met Stichting Beeld

Maart 2014
Energieloket
Projectkoffers Educatie on Tour (interviews met leerkrachten basisscholen Helmond e.o. die gebruik maken van Projectkoffers)
Voorbereidingen Openlucht Eco Filmfestival augustus 2014
Voorbereidingen ‘Helmond goed op Weg september 2014’ in kader European Mobility Week
Project SMO De Bundertjes
Project Fontys Lifestyle Trends en Jongeren

Februari 2014
Voorbereidingen voor de Dag van de stadslandbouw 2014 in Helmond
Eerste uitgave Nieuwsbrief G4L
De Natuurmarkt 2014 in de Warande wordt voorbereid
Projectkoffers Educatie worden aangepast en gepromoot
Groen4Life in ontwikkeling als afgiftepunt in samenwerking met Klein Gemaakt Voedselcollectief Eindhoven
Project het Groene Spoor wordt opgestart over stadslandbouw in leegstaande panden
Nationale Warme Truiendag

Januari 2014
Fusie Duurzaam Helmond en Groen4Life
Boomplantdag met de Helmondse basischool de Bundertjes

December 2013
Project Eco Art Spoorzone voorbereidingen

November 2013
Project Duurzame aanpassingen eigen woning

Oktober 2013
Aequor accreditatie: Groen4Life als erkend leerbedrijf
Schone lucht plantwall project

September 2013
Project Helmond Feel Food
Lezingen Aquaponics

Augustus 2013
Opening Groen4Life aan Stationsplein te Helmond

 

 

 

 

 

 

 

 

Andere initiatieven:

Eco-kunst projecten over duurzaamheid, georganiseerd in samenwerking met o.a Stichting Beeld. Zoals Plastic Oceans, waarbij kinderen bewust worden gemaakt van de kwetsbaarheid van onze oceanen door al het plastic afval op de oceaan bodem.
Groen4Life promoot via sociale media zoveel mogelijk duurzame initiatieven in de stad, de regio, nationaal en internationaal. Mocht je een idee of initiatief hebben op gebied van duurzaamheid, meld je gerust, dan komt jouw idee of initiatief op de Facebooksite van Groen4Life en kunnen wij je overal in ons netwerk promoten. Groen4Life gelooft in delen = versterken = samenwerken = meer duurzaamheid.

Heb je een goed initiatief en geen netwerk, ook daarin kan Groen4Life je op weg helpen.

Lambertushof 12
5701 NB Helmond

0492 - 77 72 53

info@groen4life.nl

KvK 51217961

facebook twitter linkedin email

Openingstijden:

Maandag gesloten.
Dinsdag t/m vrijdag 9.00-13.00u, m.u.v. donderdag 9.00-16.30u.
Tijdens de schoolvakanties zijn wij gesloten.